over mijn werk
OVER MIJ
Zwangerschap, geboorte en moederschap hebben altijd mijn interesse gehad, al ver voordat ik zelf moeder werd. Ik ben dochter van een cultureel antropologe die Ayurvedisch therapeut is geworden, en een socioloog, interesse in mensen, culturen, gewoontes en gedragingen heb ik met de paplepel meegekregen. Ik zelf werkte, in wat inmiddels voelt als een vorig leven in de pedagogische sector als school coördinator, leidinggevende en beleidsmedewerker in de kinderopvang.
Na een aantal jaren bewust thuis te zijn gebleven besloot ik in 2013 om Doula te worden. Aan de grondslag van mijn passie voor dit werk ligt de overtuiging dat vrouwen goede zorg verdienen, zelfbeschikkingsrecht, ware autonomie, niet alleen in het dagelijks leven maar ook tijdens haar baring; de regie over het beval proces en respect voor keuzes en wensen. Dit is helaas vaak niet het default.
Wat ik zelf miste tijdens mijn eerste zwangerschap en bevalling was wezelijk contact en steun. Het gezien worden. Deze steun hebben vrouwen van oudsher gehad van elkaar en is door de individualisering van de samenleving in de laatste eeuwen zo goed als verdwenen. We bevallen in een systeem en hoewel zorgverleners de aandacht zouden willen geven aan vrouwen lukt dit in praktijk vaak niet goed (genoeg).
Er is vaak niemand die ons zegt dat we het wel kunnen, wel worden we omringt door horror verhalen en media die ons alleen angstiger maken. Dat zorgt er vaak dat onze verwachtingen laag zijn, vertrouwen in ons lijf vaak miniem en angst staat vaak centraal. Op kindbarende leeftijd hebben we vaak een aantal decenia achter de rug waarin ons verteld werd dat ons lichaam niet deugd of goed genoeg is
Ik heb dit zelf ook zo ervaren en voelde tijdens de bevalling alleen bevestiging daarvan, omdat ik niet écht gezien werd. Niemand vroeg door en ik had geen volledige keuzevrijheid. Pas veel later kwam het besef dat ik überhaupt keuzes had. Dat was een enorme mijlpaal in mijn leven als vrouw. Het werk van Ina May Gaskin heeft dat verschil voor mij gemaakt. Toen vielen alle kwartjes.
Ik ben een echte “birth nerd” ik lees veel boeken, wetenschappelijke literatuur, kritische opiniestukken van vroedvrouwen die ik bewonder. Ik blijf mij met veel gedrevenheid passie verder ontwikkelen en mijn leerproces houdt wat mij betreft nooit op.
Dit najaar zal het alweer 11 jaar zijn sinds ik mijn reis als geboortewerker ben begonnen. In de begin jaren heb ik voornamelijk gewerkt via mond op mond reclame van mijn lieve oud cliënten en geboortewerker collega's. Het mooie was dat ik werkte in de community waar ik deel van uit maakte als jonge moeder. Dat was bijzonder en zeer dankbaar.
13 jaar geleden heb ik namelijk de bewuste keuze gemaakt om thuis te zijn met mijn kindjes. Ik had het voorrecht om deze keus te kunnen maken überhaupt, al was het niet de makkelijke weg om te nemen in vele opzichten. Het was mijn keuze, en als je mij een beetje kent ben ik daar helemaal van;) Ik ben van mening dat we het recht en vrijheid moeten hebben om keuzes te maken die passen binnen onze normen en waarden en om daar achter te kunnen staan. In die tijd heb ik mijn passie gevonden in het doula werk. Ik begon mijn opleiding tot doula in 2013 en werd zwanger van mijn tweede zoontje halverwege, en dus had ik de mogelijkheid om mij in een bijzondere en bewuste setting en wijze voor te kunnen bereiden op mijn tweede bevalling. Ik vroeg een lieve collega(www.elraakt.nl) uit de opleiding om mijn doula te zijn.
Ik deed dus al mijn voorbereidingswerk voor mijn bevalling tijdens mijn opleiding. Een van de meest impactvolle events tijdens deze was mijn bezoek aan de Human Rights in Childbirth conference in Blankenberge. Veel mindshifts en puzzelstukjes die op hun plek vielen. Ik heb diep moeten graven om écht te leren vertrouwen op mijn gevoel, en mijn keuzes daar van te laten blijken. Uiteindelijk was het een snelle bevalling van een paar uur tijd, in het geboorte centrum in Amsterdam, maar het zal altijd een van de mooiste ervaringen van mijn leven blijven. Ik zal het altijd met me meedragen als een bron van kracht..Mijn eerste bevalling was dat niet en dit had grote gevolgen op mijn start als moeder.
Deze kracht zat altijd al in mij. Het gevoel van tot het uiterste van mijn kunnen reiken en zelf de power in mijzelf te hebben gevonden was zo waanzinnig mooi.
De bevalling van Florian, mijn tweede zoontje propelde mijn passie nog verder om gezinnen te helpen een goed passend begin te krijgen. Vrouwen verdienen dit, om gesteund, veilig en gerespecteerd te worden wat voor soort bevalling ze ook kiezen. Het leven van een gedreven geboortewerker is onvoorspelbaar, ik moet mijn kinderen achterlaten bij een oppas, vrienden of familie en ben soms 6-24 uur weg. Ik kon dit niet volledig combineren toen mijn zoontjes kleiner waren en de keuzes die ik had gemaakt met betrekking tot er zijn voor hen. Daarom nam ik alleen werk aan wanneer er plek voor was in ons leven. Toen mijn jongste zoontje en baby tot peuter was zocht ik ervaring waar het maar kon, volgde diverse opleidingen en scholingen om mijn professionaliteit te ontwikkelen en om vrouwen nog beter van dienst te kunnen zijn. Ik heb zo veel inspirerende vrouwen leren kennen en moeders geboren zien worden, collega's, vroedvrouwen ontmoet waar ik zo veel van heb mogen leren. Ik ben enorm dankbaar dat ik dit werk doe en mag blijven doen.
In mijn persoonlijke ontwikkeling laat ik me het meest inspireren door Eckhart Tolle, Brene Brown, Elizabeth Gilbert, Byron Katie, Esther Perel en Thich Nhat Hanh. Maar volg geen guru's, mijn grootste inspiratie bronnen zijn de vrouwen om mij heen, die strijden in kwetsbaarheid, door pieken en dalen, in baringen, moederschap, onvervulde kinderwensen of hun allerdaagse perikelen in een patriarchale wereld.
Samen met mijn liefste doula Ellen Lennartz 1,5 uur na mijn fantastische bevalling. Kan je die vonk in mijn ogen zien?! Vol kracht, trots, oxytocine(zoo veel liefde). Een van de meest krachtige en gelukkigste momenten in mijn leven.
OPLEIDINGEN EN BIJSCHOLINGEN
OPLEIDINGEN WENSLIJST
CONGRESSEN, LEZINGEN EN SYMPOSIA
diverse in person workshops en lezingen van Robbie Davies-Floyd, Kerstin Uvnas Moberg, Michel Odent, Anna Verwaal, Raymund de Vries, Anna-Maria Rosseti, Milli Hill, Debra Pascali Bonaro, Penny Simkin
MIJN VISIE